TCMB tarafından ilk olarak 29 Aralık 2019 tarihinde yayımlanan İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Finansmanı Uygulama Talimatında 8 Temmuz 2024 tarihinde değişiklik yapılmıştır.
Daha önce Uygulama Talimatındaki düzenlemeler nelerdi? Değişiklikler hangi tarihlerde yapılmıştı? Uygulama Talimatının son şekline nasıl ulaşabiliriz?
Türk lirası reeskont kredisi kullanan ihracatçılarla döviz kazandırıcı hizmet yapan firmalara vade ve faiz oranlarında, TCMB İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatında 10 Haziran 2022 tarihinde değişiklik yapılarak avantajlar sağlanmıştı. Avantajlardan yararlanmak için kredi vadesine kadar gelen mal veya hizmet döviz gelirlerinin %40’ını TCMB’ye, %30’unu da bir bankaya satmak ve döviz satışı sonrası 1 ay süreyle döviz almamayı taahhüt etmek gerekiyordu.
Türk lirası reeskont kredilerinden yararlanmak isteyen ihracatçılar mal bedellerinin Kambiyo Mevzuatı kapsamında halen uygulanmakta olan en az %40’ının Merkez Bankasına satışı şartı yanında, en az %30’unun da bir bankaya satılması koşulu getirilmişti. Söz konusu düşük faizli krediden yararlanmak isteyen döviz kazandırıcı faaliyette bulunanlar da hizmet bedellerini aynı koşullarla satmak durumunda idi.
TL reeskont kredisi kullanan firmaların ilk satış işleminden itibaren bir ay süreyle satılan döviz tutarını yeniden satın almamayı taahhüt etmesi gerekiyordu.
TCMB tarafından 24 Temmuz 2023 tarihinde anılan Uygulama Talimatında değişiklik yapılmıştı…
-Reeskont kredisi kullanımında %30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırılmış,
-Reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımları istisna tutulmuştu…
Bu defa 08.07.2024 tarihinde, söz konusu Uygulama Talimatında değişikliğe gidilmiştir.
Uygulama Talimatının son şekline aşağıda yer verilmiştir.
Önceki Uygulama Talimatına ulaşıp farklılıkları görebilirsiniz.