İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatında Yapılan Önemli Değişiklikler

Türk lirası reeskont kredisi kullanan ihracatçılarla döviz kazandırıcı hizmet yapan firmalara vade ve faiz oranlarında avantajlar sağlandı. Avantajlardan yararlanmak için kredi vadesine kadar gelen mal veya hizmet döviz gelirlerinin %40’ını TCMB’ye, %30’unu da bir bankaya satmak ve döviz satışı sonrası 1 ay süreyle döviz almamayı taahhüt etmek gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası cinsi reeskont kredisi uygulamasında ihracatçılar ve döviz kazandırıcı faaliyette bulunan firmalara kredi kullanımı halinde vadelerini uzattı, faiz oranlarını düşürdü.

TL reeskont kredilerinde azami vade 360 gün, savunma sanayisi için azami vade 720 gün olarak belirlendi.

Yeni yapılan değişiklikle  TL reeskont faizleri;

-0-90 gün için politika faizinin 300 puan (%3),

-91-180 gün için politika faizinin 200 puan (%2) ve

-181-720 gün için politika faizinin 100 puan (%1) altında belirlenecek.

Türk lirası reeskont kredilerinden yararlanmak isteyen ihracatçılar mal bedellerinin  Kambiyo Mevzuatı kapsamında halen uygulanmakta olan  en az %40’ının Merkez Bankasına satışı şartı yanında, en az %30’unun da  bir bankaya satılması koşulu getirildi. Söz konusu  düşük faizli krediden yararlanmak isteyen döviz kazandırıcı faaliyette bulunanlar da hizmet bedellerini aynı koşullarla satmak durumunda.

TL reeskont kredisi kullanan firmaların ilk satış işleminden itibaren bir ay süreyle satılan döviz tutarını yeniden satın almamayı taahhüt etmesi gerekiyor.

TCMB tarafından 10 Haziran 2022 tarihinde değiştirilen 20 Temmuz 2018 tarihli  İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı’nın  eski ve yeni düzenlemelerine ve yapılan değişikliklere aşağıda yer verilmiştir.

İlginizi çekebilir..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir