Kambiyo Mevzuatı çerçevesinde “İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi” konusunda ihracatçılarımızın ve aracı bankaların görevleri ve yükümlülükleri vardır.
İhracat bedelinin tahsilinden ve ihracat hesabının yurda getirme süresi içinde (ek süreler dâhil) kapatılmasından ihracatçılar sorumludur. İhracat bedelinin faktoring şirketinin yurt içi kaynaklarından ödendiği faktoring işlemlerinde ise sorumluluk faktoring şirketinin üzerindedir.
İhracata aracılık eden bankalar, bilgileri dâhilinde olan gümrük beyannameleriyle ilgili ihracat bedellerinin yurda getirilmesini ve kabulünü izlemekle yükümlüdür. Ayrıca ilgili indirim ve mahsup işlemlerini gerçekleştirmekle aracı bankalar yükümlüdür.
Peki aracı bankalarca ve bankalarda çalışanlar tarafından bu ihracat hesaplarının izlenmesi sırasında Kambiyo Mevzuatı çerçevesinde bir aykırılık yapılması halinde bir yaptırım söz konusu mudur?
Evet, 2023 yılı için YDO (Yeniden Değerlendirme Oranı) belirlenmiştir. YDO; %58,46 olarak tespit edilmiştir. Mevzuatta öngörülen izleme işlemi yapılırken, aracı bankalarca yapılan aykırılıklara 2024 yılında Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 1567 sayılı Kanun uyarınca bankalara ve/veya çalışanlarına verilecek idari para cezası tutarı, her bir aykırı işlem nedeniyle 50.200 ila 418.800 TL arasındadır.
İhracatçılara, yurda süresinde getirmedikleri ihracat bedelleri nedeniyle getirmedikleri ihracat bedelleriyle orantılı İDARİ PARA CEZASI -Kanun 3/3 madde- verilmektedir. Bunun dışında ihracatçıların, aracı bankaların ve dolayısıyla banka çalışanlarının Kambiyo Mevzuatına aykırı diğer esasa ve usule aykırı işlemler nedeniyle, Kanunun 3/1. maddesi uyarınca İDARİ PARA CEZASI verilmektedir. Söz konusu yaptırım bir önceki paragrafta belirtilmiştir.
Bankacıların ve bankacılarımızın, Kambiyo Mevzuatı uyarınca idari para cezasına maruz kalmamaları için ne yapmaları gerekmektedir?
İLETİŞİM hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.